Wachtwoord vergeten

U heeft aangegeven dat u uw wachtwoord bent vergeten. U kunt deze aanvragen door onderstaand formulier in te vullen.

Werken in Klim- en Adventure parken

Op alle zogeheten rope courses (klim- en adventure parken) is de EN 15567 van toepassing. Bent u werkzaam in een klim- of adventure park of bent u een deelnemer? Voor beide typeringen gelden andere regels.

Deelnemer vs werknemer
Een harnas voor een deelnemer en de werknemer verschillen op de volgende punten:

  • Inbundpunten
  • Impactvermindering/padding


Ad. 1 Inbindpunten harnas

Het is belangrijk om te weten waar de verschillende inbindpunten op harnassen voor zijn bedoeld. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende inbindpunten met ieder hun eigen toepassing.

Inbindpunt: Positie: Doel:
Dorsaal Rug Antival
Sternaal Borst Antival 
Ventraal Buik (navelhoogte) Werkpositionering
Lateraal Heupen (links & rechts) Werkpositionering

Ad. 2 Impactvermindering/padding

Voor een instructeur is de padding en werklast verlichting van groter belang dan bij een deelnemer. Een deelnemer in een klimpark draagt daarom ook een antival harnas zoals de voorbeelden hieronder. Deze harnassen kunnen worden getypeerd als een antival harnass en zorgt ervoor dat een deelnemer niet verder kan vallen dan de lengte van zijn of haar leeflijn. Voor een instructeur in een klim- en/of adventurepark zal een harnas bij bijvoorbeeld onderhoud of een rescue voor werklastvermindering moeten zorgen. Extra padding en een design voor het verspreiden van de last op drukpunten is hierbij gewenst. De Petzl Avao Bod Fast en de Petzl Falcon plus de Petzl Top zijn hier goede voorbeelden van. 
 

Harnassen voor deelnemers

Links boven: Petzl Newton

Rechts boven: Petzl Newton Easy Fit

Links onder: Edelrid Radialis Comp

Rechts onder: Edelrid Radialis Pro


PBM voorbeeld set
Bij het uitvoeren van de dagelijkse inspectie van een klim- en adventurepark kan er volgens de EN 15667 - deel 2 gebruik worden gemaakt van een antival harnas en de overige materialen die door deelnemers zou worden gebruikt. In de omschrijving van de EN15567 wordt benadrukt dat de inspectie alleen uitgevoerd mag worden wanneer de route gevolgd wordt die een deelnemer van het klim- en adventurepark ook zou afleggen. Wanneer er wordt afgeweken van deze "normaal toegankelijke" route, dient er een harnas t.b.v. werkpositionering gedragen te worden en kunnen er daar waar mogelijk direct onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. 

1. Petzl Vertex Vent
2. Petzl Falcon + Petzl Top
3. DMM Klettersteigsteel (twist lock)
4. Petzl OK Triact Lock
5. Petzl Grillon 2m
6. Petzl Absorbica-Y 80cm

 

 

1. Petzl Jag System 1m (incl. 2x OK TL)
2. Petzl Ring Open
3. Petzl ID's
4. Petzl Axis
5. Petzl Reddingsset

 

Meer informatie met betrekking tot werkpositionering en het uitvoeren van reddingen klikt u op de bijhorende situatieschets in bovenstaande tabel.