Wachtwoord vergeten

U heeft aangegeven dat u uw wachtwoord bent vergeten. U kunt deze aanvragen door onderstaand formulier in te vullen.

Verstelbare leeflijnen

Met een verstelbare leeflijn kan de gebruiker zijn of haar positie ten opzichte van de staalkabel in een hoogteparcours aanpassen. Een dergelijk systeem is handig wanneer een klimpark/-bos met een gemengde doelgroep werkt, maar ook wanneer de staalkabel op variërende hoogte is gemonteerd voor bijvoorbeeld een Zipline. De verstelbare leeflijn is het beste te combineren met een continu zekersysteem (categorie E) zoals; de Saferoller, de Expoglider of de Speedrunner. Kijk voor meer informatie over de catergorie indeling van zekersystemen in de Rope Guide van de ERCA.

Met deze tekst willen we u informeren over het gebruik van de leeflijnen en de verschillen tussen deze leeflijnen die van invloed zijn op de keuze voor een geschikte leeflijn voor uw klim- en avonturenpark.

Verschillen tussen verstelbare leeflijnen

Er is keuze uit een aantal verstelbare leeflijnen met verschillende eigenschappen. Deze tekst richt zich op de verstelbare leeflijn van Camp en de Petzl Connect Adjust. In de vergelijking van deze verstelbare leeflijnen kijken we o.a. naar de volgende punten:

  • Gebruikersgemak
    De handelingen die gebuikers moeten uitvoeren om de leeflijn aan te passen variëren tussen de leeflijnen, dit uit zich bijvoorbeeld in het gebruik van 1 of 2 handen.
     
  • Verbinding
    De leeflijnen verschillen ook in de mate waarop deze worden vast gemaakt aan de gebruiker of aan het zekersysteem. Dit kan o.a. met een snelschakel i.c.m. een ankersteek of een karabiner met snelschakel. Per leefijn laten we de meeste gebruikte combinaties zien.
     
  Camp verstelbare leeflijn Petzl Connect Adjust
 
Type touw Semi-statisch touw (EN1891/A) Dynamisch touw (EN 892)
Lengte 80-125cm en 115-200cm 20-95cm
Verbinding (stalen) Karabiner en snelschakel Ankersteek (of snelschakel) en karabiner 
Gebruik Verstelbaar door het gebruik van 2 handen Eén hand nodig om de leeflijn te verstellen

Camp verstelbare leeflijn

In optie 1 wordt de Camp verstelbare leeflijn gebruikt i.c.m. een Camp Oval 10mm snelschakel en een karabiner. In dit geval wordt de Petzl Am'D Pin Lock gebruikt om de bevestiging naar het harnas te maken. De Petzl Am'd Pin Lock is een karabiner die niet door deelnemers geopend kan worden en zorgt dus voor een volledig gesloten keten van de zekerlijn naar het continu zekersysteem (categorie E). Bij een redding wordt dan de volledige leeflijn ontkoppeld van de deelnemer nadat hij/zij gezekerd zit aan de reddingsset, bijvoorbeeld de Petzl Reddingsset.

Van links naar rechts worden de materialen aangegeven van het harnas naar het continu zekersysteem.

In optie 2 wordt er gebruik gemaakt van het omgedraaide systeem, nu word de Camp Oval 10mm snelschakel gebruikt voor de verbinding aan het harnas van de deelnemer en de Camp Steel D Pro 3Lock stalen triact lock karabiner voor de verbinding naar het zekersysteem. De twee veerbindingen kunnen ook omgedraaid worden gebruiikt. De opzet zoals deze in optie 2 is afgebeeld wordt gebruikt wanneer men, bij bijvoorbeeld een redding, ervoor kiest om het continue zekersysteem aan de stalen leeflijn te laten hangen. Dit gaat alleen op in het geval van een Saferoller en de Speedrunner. Bij het gebruik van een Expoglider zal deze weer aan de karabiner vast gemaakt moeten worden, om het vallen van de Expoglider te voorkomen.

LET OP! Bij het gebruik van een door de deelnemer te openen karabiner kan de zekerketen worden doorbroken.

Van links naar rechts worden de materialen aangegeven van het harnas naar het continu zekersysteem.

Petzl Connect Adjust

In optie 1 wordt de Petzl Connect Adjust gebruikt in zijn oorspronkelijke lengte (max 95cm) en wordt de Petzl Am'd Pin Lock gebruikt voor de verbinding naar het harnas van de deelnemer. In optie 2 ziet u de verlengde versie d.m.v. een Petzl Joko I (30cm), in dit geval zal de deelnemer niet dichterbij het continu zekersysteem komen dan ±40cm. Voor bijvoorbeeld een geïntegreerde tokkel kan het gewenst zijn om dichterbij het zekerapparaat te hangen. Bij gebruik van deze zekerketen en de Expoglider zal er een Camp Oval 10mm snelschakel toegevoegd moeten worden voor de verbinding van de Petzl Connect Adjust en de Expoglider.

I.v.m. de toenemende vraag naar langere vaianten van de Petzl Connect Adjust, hebben wij deze vraag bij Petzl neergelegd. Petzl gaat dit bekijken en overweegt op het moment de lengtes max. 125 en max 200cm te gaan produceren. Mocht u interesse hebben in deze langere versies, neem dan contact met ons op. Het gebruik van de Petzl Connect Adjust zoals in de onderstaande afbeelding is getoond, is bekeken door Petzl en, met een aanvulling op de gebruikershandleiding, goed gekeurd. Deze aanvulling op de gebruikershandleiding van de Petzl Connect Adjust Long vindt u hieronder bij 'Media & Downloads'.

Van links naar rechts worden de materialen aangegeven van het harnas naar het continu zekersysteem.

 

Afbeelding uit de aanvullende handleiding van de Petzl Connect Adjust (langere variant).